News About PRAA About HIV/AIDS About HIV/AIDS and Human Rights Publications Patronage Link Plea
 
 
  關鍵字:
 
 
● Infomasi dan cadangan kepada orang asing dijangkit
 

Infomasi dan cadangan kepada orang asing dijangkiti HIV terhadap polisi Taiwan

 

Persons with HIV/AIDS Rights Advocacy Association Taiwan (PRAATW)

February 24, 2017 (中文)

March 10, 2017 (English)

March 22, 2017 (日本語) (Indonesia) (อักษรไทย) (Malay)

March 29, 2017 (ру́сский) (việt) (Deutsch)

April 6, 2017 (Italiano)

 

 

  gambaran ringkas polisi kini:

Sejak Febuari 2015, kerajaan Taiwan telah membatalkan sekatan

imigresen kepada orang asing yang dijangkiti HIV untuk masuk , imigran, dan tinggal di Taiwan. Item ujian HIV juga telah dibatalkan semasa aplikasi permit bekerja dan permit penduduk.

Orang asing yang dijangkiti HIV hanya berlayak untuk mendapat perkhidmatan perubatan berkaitan dengan HIV daripada Insurans Kesihatan Negara Taiwan(NHI) selepas dilaporkan kepada Pusat Kawalan Penyakit dan mengambil ubat selama dua tahun di Taiwan.

 

 

Tip dan cadangan daripada PRAATW

1.    Jika anda ialah pelajar asing , sila mengesahkan keperluan pemeriksaan kesihatan sekolah terhadap pelajar asing semasa pemohonan kemasukan .

 

2.    Semua rekod rawatan perubatan berkaitan dengan HIV akan dimasukkan ke dalam sistem pengakalan data NHI jika menggunakan perkhidmatan liputan NHI untuk merawat HIV. Oleh itu, semua doktor dan kakitangan perubatan akan tahu anda telah dijangkiti HIV semasa mengambil rawatan di klinik atau hospital dari sistem NHI pada masa hadapan.

 

3.    Sila mengambil perhatian bahawa anda hanya layak untuk menerima liputan pembayaran NHI di rawatan HIV selepas dua tahun dari pembelian ubat HIV kali pertama di Taiwan tidak kira berapa lama jangkitan HIV disahkan. Selepas ini, setiap rawatan HIV akan menerima liputan pembayaran NHI dan mengurangkan beban di rawatan HIV.

 

4.   Sila mengambil perhatian anda boleh mempertimbangkan bahawa kesesuaian dilaporkan dan menggunaan liputan perkhidmatan NHI di rawatan HIV terhadap anda kerana bantuan NHI mungkin terhad dalam situasi berikut,

4.1    Tempoh masa anda meninggal di Taiwan kurang daripada dua tahun

4.2    Anda mendapat rawatan HIV daripada negara asal atau cara lain-lain.

 

5.   Jikalau anda menemui kesulitan dalam kelayakan NHI, belum mencapai dua tahun untuk liputan NHI tetapi anda sedang berhadapan dengan masalah perubatan HIV di Taiwan, atau soalan berkaitan, sila berhubung degan kami:

Tel: +886-2-2550-5963 / Email: praatw@gmail.com